:...Nasi arab di Ipoh Perak...:

Monday, January 14, 2013 5 Comments A+ a-

Mak kenal nasi arab bila mak menjejakkan kaki ke opis baru nie...kat sini majoriti makan mak boleh istilahkan agak mewah berbanding mak di opis lama dulu...

Baru-baru ni masa my daughter masih berada dalam kondisi yang tidak sihat, mak balik ipoh untuk sekali lagi buat air penawar...tapi sebelum pergi ke rumah ayah saudara untuk tujuan itu, my mom ajak makan nasi arab di area betul-betul belakang Hotel Syuen dan bersebelahan MBI...Nama restoran Malika Saba...lokasi dia tak berapa strategik so mana-mana yang nak datang kesini kena perhatikan betul-betul sebab bentuk bangunan dia menyerong sikit...
Actually mak dah tahu kuantiti nasi arab ni boleh makan 1 hidang untuk 2 - 3 orang tetapi memandangkan my mom yang baru pertama kali makan so teruja nak bawa anak-anak menjamu disini...

So memandangkan my bro yang lain tak dapat join so kami hanya 4 family je la menjamu disini pada hari itu...
Antara menu yang kami pesan hari tu adalah Nasi Arab Chicken 1kilo (bila sampai ke meja YA ALLAH banyaknya..yang bestnya nasi berat 1 kilo dan ayam dia 1 ekor)...so pukul rata 2 family makan...dan my dad pesan 1 kilo nasi arab lamb...so bayangkan macam mana nak habiskan kalau nasinya macam nie...
Selain tu kami order air jus yang majoriti minta air jus oren, apple dengan watermelon...pastu ada air dalam botol kaca...lupa lak nak snap..
my mom cakap my opah nak makan roti arab...so my mom pun order la 2 set...sekali yang datang besar nie...
Bayangkan macam mana nak habiskan...

For my son dia sibuk nak makan kentang...mana la ada kat restoran makanan arab ni kentang goreng semata...so tak pasal-pasal orderkan untuk dia LAMB KEBAB...
Jangan tanya kenapa bentuk kebab tu macam tu...mak tengok pun mak senyap...rasa lamb nie ok la tapi banyak herb...

Rating yang boleh diberi daripada 5 bintang…

Kebersihan kawasan sekitar termasuk meja  makan : 5/5
Toilet: 3/5 (kena pandai bukak pili air kalau tak sure orang cakap tak da air macam my hubby hehhe)
Layanan or Service: 4/5 (kena pandai berbahasa inggeris sebab pekerja dia tak pandai malay ok...berbelit lidah nak cakap hahhaa)
Masa menunggu makanan: 4/5 
Makanan : 4/5 (sedap, banyak, puas hati dan boleh bungkus balik mana yang tak habis hehe)
Harga : 4/5 (untuk makanan sangat berbaloi...tapi untuk air mahal sebab segelas majoriti RM6)

^0^ insya allah akan datang lagi pada raya cina nanti for second round ^0^

5 Komen

Write Komen
Mama Adam
AUTHOR
January 14, 2013 at 3:30 PM delete

Sedapnya... nak2 time posa ni

Reply
avatar
January 15, 2013 at 11:22 AM delete

Sedapnya nasi Arab tu...terliur tgk...:)

Reply
avatar
Queen
AUTHOR
January 15, 2013 at 12:48 PM delete

Pia....sedapnya. lapar ni...kemain entry taun baru jjcm belaka. sengaja menaikkan nafsu makan ku. wakaka

Reply
avatar
asYDhia
AUTHOR
January 15, 2013 at 4:44 PM delete

sedap tau...tapi kalau nak beli jangan beli banyak2 sebab nasi dia banyak hehe

Reply
avatar
asYDhia
AUTHOR
January 15, 2013 at 4:45 PM delete

mama adam ngan ibu izara jom makan nasi arab hujung bulan hahahaa

Reply
avatar

~~ Tabung AsyDhia ~~