:..Rahsia Perwatakan Anak Sulung...:

Tuesday, November 13, 2012 11 Comments A+ a-


Not sure mak dapat info ni dari mana...tapi rasanya dari one of friend mak kat Fb atau pun page FB yang mak like...actually dah almost one month nak letak dalam blog nie tapi tak kesempatan...so hari ni curi-curi buat la hehehe...

Menurut sumber yang mak baca ni untuk perwatakan anak sulung...but tak semua anak sulung akan mempunyai perwatakan macam nie dari kecil hingga besar...jadi apa yang mak boleh buat adalah membuat perbandingan semasa my son masih kecil dengan perwatakan ini...

Rahsia Perangai Anak  Sulung :
Anak sulung merupakan cahaya mata pertama di dalam keluarga dan menjadi tumpuan kasih sayang dan perhatian ibu bapa. sehinggalah kedatangan adik baru. Namun apabila mereka meningkat remaja, mereka lebih pandai membawa diri masing-masing dan sanggup berkorban demi adik-adik.  

Bila diperhatikan 
ciri-ciri anak sulung yang ada pada my son:

1) Sikap pelindung – 
Yup dia seorang yang pelindung pada adik kesayangan dia...terutama bila di luar kawasan rumah mcm dekat taman atau rumah pengasuh..tapi dirumah dia tak berapa sebab dia tahu mak & ayah pelindung kepada semuanya...
2) Suka bertolak ansur – 
Yang ni boleh dikatakan benar sebab kadang-kadang dia mengalah jugak dengan adiknya tapi tidak pada adik...apa yang abg ada sure dia kena ada, apa yg abg main sure dia pun nak even abgnya more give dari take sebab nanti mak bising hehehe...
3) Ego –
Yang nie susah nak cakap...ego bila dia rasa dia betul dan apa yang dia buat adalah benar...so mak, ayah n adik kena mengalah dengan dia...semakin dia dah sekolah nie lagi nmpk ego dia...klau dia ckp TIDAK tu sure kena wait until dia reda...makin di tekan makin dia ego...
 4) Sering berjaya dalam kehidupan – 
Yang ni mak kena tengok bila dia besar nanti..tapi base on apa yang cikgu dia ckp, dia ada potensi dalam kelas dia & dari segi my son cakap dia dapat no 3 dalam kelas...so yang ni mak tak berani nak berharap walaupun dalam hati berharap yang anak mak pandai (sapa yang tak nak anak pandaikan)...
5) Lebih pandai mengambil hati orang tua – 
Yang ni mak tak berani nak puji...tapi bila dia merajuk sure hati mak cepat-cepat nak pujuk dia walaupun tahu sepatutnya mak tak pujuk...tapi mak boleh puji dia rajin tolong mak ringan tulang orang cakap...walaupun merungut kadang-kadang tapi dia still membantu...TQ sayang mak...
6) Mempunyai nilai tanggung jawab yang tinggi.- 
Tanggungjawab as a brother mak nampak di sini, tanggungjawab dalam belajar baru separuh yang mak nampak, tanggungjawab sebagai anak tu nanti besar baru mak update k..

^0^ ... Ok nanti kita tengok pulak ciri-ciri anak no 2 yang ada pada my daughter pulak...maklumla mak ada 2 je pemata hati hehe...^0^

11 Komen

Write Komen
asYDhia
AUTHOR
November 13, 2012 at 7:01 PM delete

So boleh nilai sendiri tak base on ciri2 tu....hehhe....nak kena cari ciri2 anak ke 5 ni coz mak asydhia anak ke 5 hehhe

Reply
avatar
March 11, 2013 at 10:29 PM delete

Hehehe..
Mcm nk nangis lak nk baca..
Mcm mak sndiri dok memuji..

Reply
avatar
asYDhia
AUTHOR
March 12, 2013 at 9:38 AM delete

en sidek anak sulung ker...so kalau dah besar leh nilai sendiri betuk ke tak fakta nie heheh

Reply
avatar
Ain Khadijah
AUTHOR
May 13, 2013 at 7:45 AM delete

Betul ke ni? Jadi anak yang ke 2, 3, 4 ..... Macammana? Hihi...gurau je
http://bidadarikecilsayang.blogspot.com/

Reply
avatar
asYDhia
AUTHOR
May 13, 2013 at 12:36 PM delete

anak no 3, 4 dan seterusnya tak sure lak sbb menilai anak sendiri je kan sbb ada 2 org jer...yg no 2 leh rujuk kat sini http://asydhia.blogspot.com/2012/11/rahsia-perangai-anak-no-2.html

Reply
avatar
September 9, 2013 at 5:14 PM delete

yup..saya anak sulung..ciri2 2 semua ada pada saya..senyum sendiri bila baca..^^v

Reply
avatar
September 9, 2013 at 5:15 PM delete

senyum sendiri bila baca...semua kena..^^v

Reply
avatar
Izlyn Sadiri
AUTHOR
September 5, 2014 at 5:51 PM delete

Anak sulung... Tapi kenapa mak xpernah nak pujuk sy pun? Huuuu.. Bawak hati sndiri je... :'(

Reply
avatar
asYDhia
AUTHOR
September 8, 2014 at 9:16 PM delete

kadang2 tak semua mak tunjuk kasih sayang dia terang2..dalam marah dia ada jugak sayangnya..dan maybe dia x nak anak dia mengada or manja lebih that why dia x pujuk...

Reply
avatar

~~ Tabung AsyDhia ~~