:...Pick Up Stick Game...:

Thursday, March 07, 2013 2 Comments A+ a-

Mak tak sure game ni dalam malay panggil apa tapi kat kertas game ni dia tulis Pick Up Stick...
Mak rasa ramai yang pernah main game ni...masa zaman mak kecik dulu mak main guna lidi satay so lidi tu keras dan senang nak angkat...tapi sekarang ni mak tengok dia dalam bentuk plastik halus-halus macam nie...
Step untuk main senang jer...
1) Cari la lidi satay atau beli je lidi plastik nie...rasanya tak sampai RM5.00 pun satu beg tu..mak beli game block dia bagi free yang nie...
2) Pilihla tempat yang licin...baik atas simen or mozek supaya dia tak bergoyang...kalau atas karpet senang lidi tu nak bergoyang dan nanti cepat kalah..
3) Cekak lidi tu dan lepaskan...biarla lidi tu nak jatuh camner pun biarkan jer kalau bertindih-tindih pun biarkan jugak...
4) Ambik lidi yang tidak bertindih atau tarik lidi yang lain dengan syarat tidak menyebabkan lidi lain jatuh atau bergoyang...
5) Kalau ada lidi yang bergoyang, kena la bagi orang lain main pulak dan stepnya sama dari 2-4...
6) Ulang la langkah tu sampai semua lidi berjaya diambil dan bolehla kira sapa menang dengan markah yang ada pada warna-warna lidi tersebut...

Nak ikut step omputih ada di sini

My son tahu main benda ni masa dia pergi ke rumah pengasuh cuti sek hari tu...maybe anak pengasuh ajarkan kot...so ni la gelagat my son masa main tu...
Sila abaikan tangan comel yang tetiba mengambil lidi tu hehe....

Pada mak this game menguji minda macam mana nak ambik lidi yang ada dibawah supaya lidi lain tidak terusik...so my son dah berjaya buat...bleh jugak menguji ketajaman mata anak-anak...

^0^ pasni leh main block game lak hehe ^0^

2 Komen

Write Komen
Mama Adam
AUTHOR
March 10, 2013 at 3:55 PM delete

Eh bestnya! Lama x main. Nak beli lah. Leh main ngan adam

Reply
avatar
asYDhia
AUTHOR
March 11, 2013 at 10:15 AM delete

hehhe...jom main...tp byk lidi lagi bagus..ni sikit jer

Reply
avatar

~~ Tabung AsyDhia ~~