:...Tonsil...:

Thursday, January 17, 2013 4 Comments A+ a-

Hari ni sekali lagi mak diuji olehNYA namun mak percaya ada hikmah disebaliknya...mak minta maaf in case mak terlewat mengambil tindakan untuk membawa my daughter ke klinik...semakin hari semakin membuntukan mak dengan tahap kesihatan anak dara kesayangan mak...

Kemarin a.k.a hari selasa, my daughter dah start bernafas ikut mulut...mak ingatkan dia selsema coz cara dia macam ada hingus je...ubat dah diberi namun bila saat dia lena, lenanya tidak panjang...mak masih ok lagi..dan pagi tadi mak terkejut coz sekali lagi dia demam panas selepas beberapa hari dia baru baik demam...

Pagi tadi selepas mendapatkan kebenaran, mak ke klinik dan suhu waktu itu 39 darjah celcius...namun tak ada ubat bontot (peluru) diberikan coz my daughter tak da la terlalu penat kalau tengok muka dia...after bertanya kenapa dan mengapa, doktor tu cakap tonsil dia bengkak tu sebab salur pernafasan dia macam tu...tapi doktor cakap insya ALLAH beberapa hari nanti akan ok...

Bila mak masuk opis balik dan bercerita, kebanyakkan opismate mak cakap solutionnya adalah operation sekiranya memang dia mempunyai tonsil bengkak..bila dengar tonsil mak jadi serabut...serabut yang sangat-sangat dan my hubby memberikan info berguna ini pada mak...

Dalam info tu mak tertarik dengan ini
Mak perasan yang my daughter no 7 ngan no 8 tu ada pada dia...bila tido tu memang berdengkur dan kadang-kadang mak tak tahan dengan bau mulut dia sedangkan gosok gigi selalu huhuhu...no 3 dan no 2 tu ada sewaktu minggu pertama bulan ini...baru terjadi mak rasa...

Antara solution yang mak boleh terima pakai oleh opismate mak adalah jaga pemakanan dia dan kebersihan dia agar dia tak demam, batuk or selsema...yang lain mak tak nak fikir dan mak berdoa sangat yang dia tak apa-apa...tapi menurut info yang diberi solutionnya masih banyak dan mak perlu kuat untuk anak mak..


^0^ mak percaya setiap ujian yang Allah bagi ada hikmahnya dan mak percaya mak mampu dan kuat untuk anak-anak mak ^0^


4 Komen

Write Komen
Amy
AUTHOR
January 17, 2013 at 5:35 PM delete

Jgn risau la. da apa. Tonsil bengkak mcm perkara biasa je. Selagi doc tak minta di operatekan, tak da apa. Bg minum air masak byk2 n elakkan makanan bermyk.. Ila pun asal batuk n selsema, tonsil bengkak juga...

Aku pernah jd semua situasi article kat atas. Tak da la sampai nk kena operate. Doc bg antibiotik je. Jgn risau sangat tau.. InsyaAllah.. aku doakan semua selamat..

Reply
avatar
asYDhia
AUTHOR
January 17, 2013 at 7:15 PM delete

Tq mie...td ambik dia tgk mcm ada hingus...now x dgr sgt bunyi kuat nafas dia...hope semuanya ok ameenn

Reply
avatar
Wazilia
AUTHOR
January 18, 2013 at 3:55 PM delete

banyakkan doa..hujan sat sebelum pelangi keluaq..hehhehe..pekatnye kedoh..hahaha

Reply
avatar
asYDhia
AUTHOR
January 18, 2013 at 4:29 PM delete

tengah kuatkan semangat skrg nie..

Reply
avatar

~~ Tabung AsyDhia ~~