:..New letter for today...:

Wednesday, June 06, 2012 3 Comments A+ a-

Perlu ke kita paksa anak2 bukak buku pada usia 5 thn...nak plak pd 6 bulan dia br kenal apa tu buku, sekolah, huruf, nombor n sebagainya...pd mak2 lain i'm not sure maybe pendapat aku ni agak kolot terutama zmn skrg nie yg mn semua budak pandai2...tp for me terlalu awal my son utk dipaksa menghafal, membaca n membuat kerja2 sekolah pd 6 bln pertama sekolah...tp klau pelan2 ok pd aku...at least ada dr x da...ada yg setuju with me ;p

Maybe natijah dikemudian hari aku x sure la kan...tp sepanjang 2 week cuti sek ni my son ada la jugak bukak buku nak tulis huruf2 kecil...skrg ni yg blh aku tgk my son dah pandai tiru tulisan huruf2 tu tanpa aku ajar...mean than 1 lg benda baru yg dia belajar...so mlm td my son ngan sendiri ambik buku n tulis huruf nie...
 Bila aku tny my son ckp tu adlh satu (1)....sbb huruf dia almost sama...like my sis ckp kat sekolah tadika dia pun sama budak2 akan tertukar huruf l ngan nombor 1 ;)


Gambar2 kat atas ni my son yg tgk...blh tgk hasil tulisan dia setiap huruf ngan warna pd gmbr...semakin baik n semakin cantik...kagum mak...n my son pun dah pandai tgkp gmbr :) 

Semlm jgk lps tulis huruf l , aku pun ckp la huruf m x nak smbung ker...my son ckp esok je la ma sbb dah penat...hehhee...cptnya anak bujang mak penat erk ;p x pe slow2 kita blaja k :)

^0^  bersyukur sgt2 sbb ALLAH bukak kan pintu hatinya utk blaja n menulis wlpn 1 huruf sehari   ^0^

3 Komen

Write Komen
Amy
AUTHOR
June 6, 2012 at 6:47 PM delete

Perlu.... hahahahhaa... ;p~

Reply
avatar
Amy
AUTHOR
June 6, 2012 at 6:49 PM delete

Kalo ank aku, "paksa" tu, tak de la sampai nangis2.. Paksa rela.. dia buat je.. Ikut budak gak kot. Ada yg jenis boleh di paksa, ada yg tak. Yg penting, selalu tanya dia "nk jd pandai tak", kalau dia ckp "nak", suruh dia buat latihan byk2.. Skrg nie, nk masuk darjah satu pun ada exam. Utk tentukan kelas.. Huhuhuhu...

Reply
avatar
asYDhia
AUTHOR
June 7, 2012 at 11:47 AM delete

anak pompuan maybe ok berbanding ngan anak lelaki kot...tp klau aku tny soalan tu ke my son jwpnnya adalah "tidak"...agak2 apa aku kena buat erk hehehe

Reply
avatar

~~ Tabung AsyDhia ~~